Food and nutritional safety related to the subject Oral Medicine I in Odontology

Authors

  • María Eleuteria Marimón Torres Hospital Universitario "Abel Santamaría Cuadrado". Pinar del Río.
  • María Teresa Corbo Rodríguez Hospital Pediátrico Provincial Docente “Pepe Portilla”. Pinar del Río.
  • Ada Rodríguez Rodríguez Especialista de Primer Grado en Estomatología General Integral. Instructor.
  • Inés María Torres Rivero Universidad Hermanos Sáiz. Pinar del Río.

Keywords:

Public health nutrition, Dental education, Food security.

Abstract

Introduction: the patient ’ nutritional state is very important for the oral health and greatly depends on a good diet, vital aspect in disease prevention.
Objective: to relate food and nutritional safety with the topics taught in this subject in the third academic year of Odontology major of the Syllabus D.
Material and method: a longitudinal and prospective study was performed of the curriculum of the Syllabus D of the Odontology major, taking as sample the subject Oral Medicine of the third academic year.
Results: among the topics of the syllabus only one deals with feeding, referring the theme of vitamins, but it does not relate it with food safety, so important to better obtain those vital nutriments. Those regarding blood, the endocrine-metabolic system and others in which feeding is fundamental take so into account neither. It is neither tackled among the strategies.
Conclusions: in this subject a curriculum strategy about feeding and nutrition is proposed, for being related with all the relevant contents, which are the majority.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

María Eleuteria Marimón Torres, Hospital Universitario "Abel Santamaría Cuadrado". Pinar del Río.

Estomatóloga. Especialista de Segundo Grado en Cirugía Máxilo Facial. Máster en Urgencias Estomatológicas. Investigadora Agregada. Profesora Auxiliar.

María Teresa Corbo Rodríguez, Hospital Pediátrico Provincial Docente “Pepe Portilla”. Pinar del Río.

Especialista de Segundo Grado en Cirugía Maxilofacial. Máster en Educación Médica. Investigador Agregado. Profesora Auxiliar.

Ada Rodríguez Rodríguez, Especialista de Primer Grado en Estomatología General Integral. Instructor.

Filial Provincial de Estomatología. Pinar del Río.

Inés María Torres Rivero, Universidad Hermanos Sáiz. Pinar del Río.

Doctora en Ciencias. Máster en Seguridad alimentaria y nutricional. Profesor Titular.

References

1. Jiménez Acosta S, Díaz Sánchez M E, García Roche R G, Bonet Gorbea M, Wong Ordóñez I. Cambios en el estado nutricional de la población cubana adulta de diferentes regiones de Cuba. Rev Cubana Hig Epidemiol.[Internet]. 2012 abr[citado 2014 sep 16]; 50(1): [Aprox. 18 p.]Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032012000100002&lng=es

2. Rodríguez Anzardo BR, Salas Mainegra I, Plasencia Concepción D. Afecciones por exceso y por defecto: Malnutrición proteicoenergética. En: Alvarez Sintes R, Báster Moro JC, Hernández Cabrera G, García Núñez RD. Medicina General Integral. Principales afecciones en los contextos familiar y social[Internet]. 2ª ed. La Habana: Editorial Ciencias Médicas; 2008. [Aprox. 38 p.] Disponible en: http://www.bvs.sld.cu/libros_texto/mgi_tomii_seg_edicion/cap74.pdf [Citado 15 sep 2008]

3. Garcés García-Espinosa L. La nutrición en la integridad biológica. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición[Internet]. 2013[Citado 2014 ene 7]; 23(2): [Aprox. 32 p.]. Disponible en: http://www.revicubalimentanut.sld.cu/Vol_23_2/Articulo_23_2_322_337.pdf

4. Juárez-López MLA, Villa-Ramos A. Prevalencia de caries en preescolares con sobrepeso y obesidad Revista de Investigación Clínica[Internet]. 2010[Citado 2014 ene 7]; 62(2): [Aprox. 5 p]. Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/revinvcli/nn-2010/nn102d.pdf

5. Rincón O. Evaluación del estado nutricional en población menor de 10 años de edad del municipio Pereira, Risaralda, Colombia, 2011. Primera parte: Desnutrición global. Revista Médica de Risaralda[Internet]. 2013[citado 2014 ene 08];19(1): [Aprox. 4 p]. Disponible en: http://revistas.utp.edu.co/index.php/revistamedica/article/view/8277/5225

6. De Carvalho Fortes PA, Ribeiro Parizi R, Tittanegro GR, Pedalini LM, Pompei Sacardo D. Bioética e saúde global: um diálogo necessário. Rev Bioét [Internet]. 2012 [citado 2014 Ene 08]; 20(2): [Aprox. 14 p.]. Disponible en: http://revistabioetica.cfm.org.br/index.php/revista_bioetica/article/view/742/771

7. Gigato Mesa E. Intervención Alimentaria Y Nutrimental en la Anemia Ferripriva en los niños desnutridos. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición[Internet]. 2014[Citado 2014 Junio 7]; 24(1): [Aprox. 4 p].Disponible en: http://www.revicubalimentanut.sld.cu/Vol_24_1/Articulo_24_106_120.pdf

8. Maceira D, Stechina M. Intervenciones de política alimentaria en 25 años de democracia en Argentina. Rev Cubana Salud Pública[Internet]. 2011[citado 2014 ene 08]; 37(1): [Aprox. 13 p.]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662011000100006&lng=es

9. Suárez Lugo N. La salud como resultado del consumo. Rev Cubana Salud Pública[Internet]. 2010 Dic[citado 2014 Ene 08]; 36(4): [Aprox. 14 p.] Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662010000400006&lng=es

10. Wanden Berghe C, Martínez de Victoria E, Sanz Valero J, Castelló I. La formación en nutrición en Iberoamérica. Nutr. Hosp.[Internet]. 2010 Oct [Citado 2014 Ene 13]; 25(supl.3): [Aprox. 22 p.] Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900011&lng=es

11. Cáceres Diéguez A, Bayés Cáceres E. Evolución histórica de la enseñanza sobre alimentación y nutrición humana en Santiago de Cuba. MEDISAN[Internet]. 2012 oct[citado 2013 Jun 04]; 16(10): [Aprox. 16 p.]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012001000019&lng=es

12. Cuba. Ministerio de Salud Pública. Comisión Central de Plan de Estudios. Plan de Estudios "D" de la Carrera de Estomatología. Ciudad de la Habana: MINSAP; 2010.

13. Cabo García R, Grau León I. Metodología y aplicación de las estrategias curriculares en la asignatura Rehabilitación protésica de la carrera de Estomatología. Educ Med Super[Internet]. 2012 [citado 2014 Ene 08]; 26(1): [Aprox. 14 p.]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21412012000100009

14. Sención R, Zorob Avila I. Estrategia curricular para la formación de la competencia de emprendimiento en negocio en redes universitarias. Revista de Medios y Educación[Internet]. 2012[citado 2014 ene 08]; 41: [Aprox. 4 p]. Disponible en: http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4097007

15. Sierra Figueredo S, Fernández Sacasas J, Miralles Aguilera E, Pernas Gómez M, Diego Cobelo JM. Las estrategias curriculares en la Educación Superior: su proyección en la Educación Médica Superior de pregrado y posgrado. Educ Med Super[Internet]. 2009 sep[citado 2012 jun 22]; 23(3): [Aprox. 19 p.]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21412009000300009&lng=es

16. Sierra Figueredo S, Pernas Gómez M, Fernández Sacasas JA, Diego Cobelo JM, Miralles Aguilera E, de la Torre Castro G, et al. Modelo metodológico para el diseño y aplicación de las estrategias curriculares en Ciencias Médicas. Educ. Med Super[Internet]. 2010 mar[citado 2014 sep 16]; 24(1): [Aprox. 7 p]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21412010000100005&lng=es

17. Quiñonez Ybarra ME, Ferro Benítez PP, Valdés Pumariega H, Cevallos Cordero J, Rodríguez Calzadilla A. Relación de afecciones bucales con el estado nutricional en escolares de primaria del municipio Bauta. Rev Cubana Estomatol [Internet]. 2007 mar[citado 2012 sep 19]; 43(1): [Aprox. 13 p.] Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072006000100004&lng=es

18. Gracia Arnaiz M. La obesidad como enfermedad, la obesidad como problema social. Gaceta Médica de México[Internet]. 2010[Citado 2014 ene 08]; 146: [Aprox. 7 p.].Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/gaceta/gm-2010/gm106f.pdf

19. García Peralta T, Fresia Santander Vinardell C, Rodríguez Enríquez N. Atención estomatológica integral a pacientes hematológicos. Rev Haban Cienc Méd[Internet]. 2009 nov[citado 2014 ene 08]; 8(4): [Aprox. 20 p.] Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2009000400014&lng=es

20. Marimón Torres ME. Manifestaciones bucales de las alteraciones por déficit de vitaminas. Cáp. VI. En: Marimón Torres ME. Medicina Bucal I. La Habana: Editorial Ciencias Médicas; 2009: 120-35.

21. Mesas AE, de Andrade SM, Cabrera MA. Oral health status and nutritional deficit in noninstitutionalized older adults in Londrina, Brazil. Rev. Bras. Epidemiol[Internet]. 2010 [citado 2014 ene 08]; 13(3): 434-45. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2010000300007

22. Luna MM. Estudio exploratorio: Condición nutricia y salud bucal en preescolares. Rev Mex Pediatr[Internet]. 2011 [Citado 2014 ene 08]; 78(5): [Aprox. 8 p]. Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-2011/sp115c.pdf

23. Canicota M, de Baptista GA, Visconti G. Funciones y competencias del nutricionista clínico. Documento de consenso. Una revisión de diferentes posiciones de sociedades científicas latinoamericanas. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición[Internet]. 2013[citado 2014 Ene 08]; 23(1): [Aprox. 26 p.]. Disponible en: http://www.revicubalimentanut.sld.cu/Vol_23_1/Articulo_23_1_146_172.pdf

Published

2015-02-28

How to Cite

1.
Marimón Torres ME, Corbo Rodríguez MT, Rodríguez Rodríguez A, Torres Rivero IM. Food and nutritional safety related to the subject Oral Medicine I in Odontology. Rev Ciencias Médicas [Internet]. 2015 Feb. 28 [cited 2025 Aug. 22];19(1):113-25. Available from: https://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/1712

Issue

Section

UP TO DATE ARTICLE OF SOCIAL, HUMANITIES AND PEDAGOGICAL SCIENCES