Nutritional status of patients admitted to Pepe Portilla Pediatric Provincial Hospital
Keywords:
CHILD NUTRITION DISORDERS, MALNUTRITION, CHILD, HEMATOLOGY, DIET.Abstract
Introduction: nutrition occupies a prominent place in Pediatrics, where attention to nutritional problems has varied over time.
Objective: to evaluate the nutritional status of patients admitted to the Miscellaneous Ward at Pepe Portilla Pediatric Provincial Hospital, during the period from January to September 2018.
Methods: an observational, descriptive, cross-sectional study was conducted. The target group comprised 62 hospitalized patients. The inclusion and exclusion criteria were met by 40 patients under 5 years old. Parents or tutors were interviewed and nutritional status was assessed. The results were collected in a data compilation form created for this purpose. Descriptive statistics was used, using absolute and relative frequencies.
Results: children under 1-year-old 55 % and male sex 52,5 % predominated in the population studied. Breastfeeding and mixed or artificial milk prevailed in the first 6 months 62,5 %. The highest representation corresponded to normal weight patients of both sexes 42,8 % male and 57,9 % female. Anemia was present in 45 %, mainly due to iron deficiency.
Conclusions: most of the children admitted to the miscellaneous ward were infants with adequate birth weight, breastfeeding and mixed or artificial milk in the first six months and they were taking nutritional supplements. Nutritional status was adequate regardless of sex and age. Iron deficiency anemia was present in one third of the children.
Downloads
References
1. Guerra Domínguez E, González Carrazana YA, Gómez Vázquez F, Fandiño Chaveco A, Martínez Jiménez A. Caracterización clinicoepidemiológica de niños con desnutrición proteicoenergética. MEDISAN [Internet]. 2018 Oct [citado 2020 Jul 26]; 22(8): 683-694. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192018000800683&lng=es.
2. Rivera-Comparán EA, Ramírez-Cruz SI, Villasis-Keever MÁ, Zurita-Cruz JN. Factores relacionados con la presencia de desnutrición hospitalaria en pacientes menores de cinco años en una unidad de tercer nivel. Nutr. Hosp [Internet]. 2019 Jun [citado 2020 Jul 23]; 36(3): 563-570. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112019000300010&lng=es
3. Díaz Ortega JL, Farfán Córdova MG. Balance energético y estado nutricional en niños preescolares, Huanchaco, Trujillo, Perú, 2014. Rev Cubana Salud Pública [Internet]. 2020 Mar [citado 2021 Jun 01]; 46(1): e1150. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662020000100003&lng=es
4. Fernández Palacios L, Barrientos Augustinus E, Raudales Urquía C, Frontela Saseta C, Ros Berruezo G. Grado de malnutrición y su relación con los principales factores estructurales y alimentarios de la población preescolar hondureña. Prevalencia de la lactancia materna en los mismos. Nutr. Hosp [Internet]. 2017 Jun [citado 2020 Jul 31; 34(3): 639-646. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000300639&lng=es
5. Macías-Matos C, Basabe-Tuero B, Pita-Rodríguez G, Sanabria-González SA, Mercader-Camejo O, Herrera-Javier D. Intervención nutricional participativa en adolescentes de enseñanza media del municipio Habana Vieja. Rev Cubana Salud Pública [Internet]. 2020 Sep [citado 2021 Jun 01]; 46(3): e2039. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662020000300012&lng=es
6. Botella Romero F. Abordaje integral del paciente desnutrido: buscando la continuidad en el apoyo nutricional. Nutr. Hosp [Internet]. 2018 [citado 2020 Ago 08]; 35(spe2): 34-38. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018000500034&lng=es
7. Maciques Rodríguez R, Alfonso Novo LR, Jiménez García R, Senra Reyes LM. Frecuencia de desnutrición pediátrica en hospitales de Cuba. Acta Pediatr Esp [Internet]. 2014 [citado 2019 Ene 23]; 72(11). Disponible en: https://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/nutricion-infantil/download/1415_3627113b17234234de493462d3ccd75e
8. Guillén Cánovas AM, Cabrera Urra C, Echevarría Martínez LE, Esquijarosa Roque BM, Bazabe Márquez MI. Caracterización del estado y soporte nutricional en pacientes pediátricos graves. Rev Ciencias Médicas [Internet]. 2021 [citado 2019 Ene 23]; 25(2): e4934. Disponible en: http://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/4934
9. Zayas Torrente GM. Dietoterapia. Malnutrición y Desnutrición. En: Manual de Nutrición Clínica y Dietoterapia. 1 ed. La Habana; 2015 p.79-82.
10. Weiner JS, Lourie JA. Human Biology: A Guide to Field Methods. International Biological Programme. Handbook No 9.Oxford: Blackwell Scientific Publication. 1969; p.3-59.
11. Jordán J. Desarrollo Humano en Cuba. La Habana: Edit Científico-Técnica; 1979. p.177.
12. Esquivel M, Rubí A. Curvas Nacionales de peso para la talla. RevCubPed 1984; 56:705-21.
13. Organización Mundial de la Salud. Concentraciones de hemoglobina para diagnosticar anemia y evaluar su gravedad [Internet]. Ginebra: OMS; 2001 [citado 2018 Mar 24]. Disponible en: http://www.who.int/vmnis/indicators/haemoglobin_es.pdf
14. Cruz Rodríguez CL. Valores de Referencia En: Pareras J, Cruz Rodríguez CL, Colina Rodríguez MJ. Laboratorio Clínico. La Habana: Ciencias Médicas; 2004.p.61-67.
15. FAO, FIDA, UNICEF, PMA y OMS. The State of Food Security and Nutrition in the world 2017. Building Resilience for peace and food security. Roma, FAO; 2017.
16. Ortiz-Beltrán OD, Pinzón-Espitia OL, Aya-Ramos LB. Prevalencia de desnutrición en niños y adolescentes en instituciones hospitalarias de América Latina: una revisión. Duazary [Internet]. 18 de abril de 2020 [citado 3 de diciembre de 2021]; 17(3): 70-85. Disponible en: https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/duazary/article/view/3315
17. Sosa Zamora M, Suárez Feijoo D, González Pereira S, Otero Mustelier Á, Céspedes García S. Characterization of children up to 9 years with protein-energy malnutrition. MEDISAN [Internet]. 2015 Feb [citado 2017 Mar 6]; 19(2): 180-5. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192015000200005&lng=es
18. Pereyra I. Políticas públicas sobre nutrición en Uruguay y la autonomía de las personas. Rev Cubana Salud Pública [Internet]. 2019 Mar [citado 2021 Jun 01]; 45(1): e1238. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662019000100015&lng=es
19. Román Collazo CA, Cabrera Castro V, Campo Verde Diego PA, García Mónica SF. Alimentación neonatal asociada a sobrepeso y obesidad en niños y adolescentes de Cuenca, Ecuador. RevHabanCiencMéd [Internet]. 2018 Ago [citado 2019 Mayo 09]; 17(4): 630-40. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2018000400630&lng=es
20. Fernández-Palacios L, Ros-Berruezo G, Barrientos-Augustinus E, Jirón-de-Caballero E, Frontela-Saseta C. Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutr. Hosp [Internet]. 2017 Abr [citado 2020 Ago 08]; 34(2): 290-300. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000200290&lng=es
21. Sanabria Marta C, Peralta Luján Eu. Evaluación nutricional de niños menores de cinco años de edad durante la estancia hospitalaria en un Servicio de Salud de referencia. An. Fac. Cienc. Méd. (Asunción) [Internet]. 2021 Aug [cited 2021 July 31]; 54(2): 33-42. Available from: http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1816-89492021000200033&lng=en
22. Macías Matos C, Pita Rodríguez G, Pérez A, Reboso Pérez J, Serrano Sintes G. Evaluación nutricional de niños de 1 a 5 años de edad en un consultorio médico de la familia. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición [Internet]. 1999 [citado 2019 Mar 5]; 13(2): 85–90. Disponible en: http://bvs.sld.cu/revistas/ali/vol13_2_99/ali01299.pdf
23. Mora Mendoza A, Suárez Llanos JP, Delgado Brito I, Pereyra-García Castro F, López Travieso R, Pérez Delgado N, et al. Optimización del cribado nutricional CIPA: ¿son necesarios dos parámetros proteicos? Nutr. Hosp [Internet]. 2018 Ago [citado 2020 Ago 15]; 35(4): 914-919. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018000800024&lng=es
24. Assandri E, Skapino E, Da Rosa D, Alemán A, Acuña AM. Anemia, estado nutricional y parasitosis intestinales en niños pertenecientes a hogares vulnerables de Montevideo. Arch. Pediatr. Urug [Internet]. 2018 Abr [citado 2020 Jul 30]; 89(2): 86-98. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-12492018000200086&lng=e
25. Chavarría Sepúlveda P, Barrón Pavón V, Rodríguez Fernández A. Estado nutricional de adultos mayores activos y su relación con algunos factores sociodemográficos. Rev Cubana Salud Pública [Internet]. 2017 Sep [citado 2021 Jun 01]; 43(3): 1-12. Disponible en: http://scieloprueba.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662017000300005&lng=es
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who have publications with this journal agree to the following terms: Authors will retain their copyrights and grant the journal the right of first publication of their work, which will be publication of their work, which will be simultaneously subject to the Creative Commons Attribution License (CC-BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work as long as its author and first publication in this journal are indicated.
Authors may adopt other non-exclusive license agreements for distribution of the published version of the work (e.g.: deposit it in an institutional telematic archive or publish it in a volume). Likewise, and according to the recommendations of the Medical Sciences Editorial (ECIMED), authors must declare in each article their contribution according to the CRediT taxonomy (contributor roles). This taxonomy includes 14 roles, which can be used to represent the tasks typically performed by contributors in scientific academic production. It should be consulted in monograph) whenever initial publication in this journal is indicated. Authors are allowed and encouraged to disseminate their work through the Internet (e.g., in institutional telematic archives or on their web page) before and during the submission process, which may produce interesting exchanges and increase citations of the published work. (See The effect of open access). https://casrai.org/credit/