Nutritional status of patients admitted to Pepe Portilla Pediatric Provincial Hospital

Authors

Keywords:

CHILD NUTRITION DISORDERS, MALNUTRITION, CHILD, HEMATOLOGY, DIET.

Abstract

Introduction: nutrition occupies a prominent place in Pediatrics, where attention to nutritional problems has varied over time.

Objective: to evaluate the nutritional status of patients admitted to the Miscellaneous Ward at Pepe Portilla Pediatric Provincial Hospital, during the period from January to September 2018.

Methods: an observational, descriptive, cross-sectional study was conducted. The target group comprised 62 hospitalized patients. The inclusion and exclusion criteria were met by 40 patients under 5 years old. Parents or tutors were interviewed and nutritional status was assessed. The results were collected in a data compilation form created for this purpose. Descriptive statistics was used, using absolute and relative frequencies.

Results: children under 1-year-old 55 % and male sex 52,5 % predominated in the population studied. Breastfeeding and mixed or artificial milk prevailed in the first 6 months 62,5 %. The highest representation corresponded to normal weight patients of both sexes 42,8 % male and 57,9 % female. Anemia was present in 45 %, mainly due to iron deficiency.

Conclusions: most of the children admitted to the miscellaneous ward were infants with adequate birth weight, breastfeeding and mixed or artificial milk in the first six months and they were taking nutritional supplements. Nutritional status was adequate regardless of sex and age.  Iron deficiency anemia was present in one third of the children.

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Author Biographies

Nery Rivero Giralt, Hospital Pediátrico Provincial Docente Pepe Portilla

Servico de Nutrición. Primera Infancia. MsC en Nutrición y Metabolismo. Especialista Primer Grado en Pediatría. Profesor Instructor

Georgina María Zayas Torriente, Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología

Doctora en Ciencias Médicas. Especialista de Segundo grado en Pediatría y Nutrición. Profesora titular. Investigadora titular. Universidad de Ciencias Médicas Calixto García. Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología. Departamento de Nutrición Clínica.

Isabel Cristina Martin Gonzales, Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología.

Máster en Salud PúblicaLicenciada en Alimentos. Profesora asistente Investigadora agregada. Universidad de Ciencias Médicas Calixto García. Instituto de Higiene, Epidemiología y Microbiología. Departamento de Nutrición Clínica

Dashmilia Rivero Giral, Hospital General Docente Abel Santamaría Cuadrado.

Especialista de Primer grado en Medicina General Integral y Endocrinología. Profesora asistente. Universidad de Ciencias Médicas de Pinar del Río. Hospital Provincial Docente Abel Santamaría Cuadrado. Servicio de Endocrinología.

Annia Sosa Fernandez, Universidad de Ciencias Médicas de Pinar del Río. Facultad de Ciencias Médicas Dr. Ernesto Che Guevara de la Serna.

Máster en Educación Médica Superior. Profesora auxiliar. Investigadora agregada. Universidad de Ciencias Médicas de Pinar del Río. Facultad de Ciencias Médicas Dr. Ernesto Che Guevara de la Serna. Departamento de Bioestadística. Pinar del Río. Cuba.

Lázaro Yoan Ordoñez Álvarez, Policlinico universitario Hermanos cruz

Residente de 2do año de medicina general integral

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Published

2022-01-29

How to Cite

1.
Rivero Giralt N, Zayas Torriente GM, Martin Gonzales IC, Rivero Giral D, Sosa Fernandez A, Ordoñez Álvarez LY. Nutritional status of patients admitted to Pepe Portilla Pediatric Provincial Hospital. Rev Ciencias Médicas [Internet]. 2022 Jan. 29 [cited 2025 Sep. 15];26(1):e5315. Available from: https://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/5315

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