Food access-availability of breastfeeding women in times of COVID-19 confinement

Authors

Keywords:

Pandemics, Covid-19, Feeding, Lactation, Women.

Abstract

Introduction: the current COVID-19 pandemic has changed the way people eat, mainly because of its economic effects; access and availability are key determinants in the food chain.

Objective: to describe the perception of the effects of COVID-19 pandemic on the determinants of food access and availability in the dietary changes of breastfeeding women living in coastal areas during the year 2020.

Methods: qualitative study, with a phenomenological approach. The convenience sample consisted of 15 breastfeeding women who underwent a semi-structured interview. The results obtained were analyzed using the content analysis technique by means of the triangulation of those interviewed.

Results: food access is maintained, despite the decrease in economic income, due to governmental social aid, support from the families of origin, in addition to the prioritization of food as a basic need. The food availability of the commune is not significantly affected, so that the household continues to have adequate availability of essential foods, which are non-perishable.

Conclusions: the pandemic has not generated major changes in feeding during the breastfeeding process, but it should be noted that they were more selective in food during the breastfeeding process.                                                                    

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Jacqueline Marlene Ibarra Peso, Facultad de Medicina. Universidad Católica de la Santísima Coancepción

Jefe Magíster De Promoción De La Salud Familiar Y Comunitario. NUTRICIÓN Y DIETÉTICA  
Facultad de Medicina

References

1. Rodríguez Fuentes J, Soto R, et al. Crisis económica en tiempos de pandemia por Covid-19. [Internet]. 2020. Disponible en: https://www.uc.cl/site/assets/files/10954/crisis_economica_covid19.pdf?it=site/efs/files/10954/crisis_economica_covid19.pdf

2. Figueroa Pedraza Dixis. Acceso a los alimentos como factor determinante de la seguridad alimentaria y nutricional y sus representaciones en Brasil. Rev. costarric. salud pública [Internet]. 2005 Dec [cited 25/05/2021]; 14(27): 77-86. Available from: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292005000200009&lng=en.

3. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Seguridad alimentaria [Internet]. 2020 [citado 17/10/2020]. Disponible en: https://www.fao.org/3/am289s/am289s03.pdf

4. Morris Murcia MM. [Internet]. Identificación de los determinantes sociales de la alimentación en un grupo de familias perteneciente a los estratos 1,2 y 3 de la localidad de Fotibon. Pontificada Universidad Javeriana. Bogotá, Colombia [Internet]. 2010 [citado 17/10/2020]. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/8606/tesis563.pdf?sequence=1&isAllowed=y

5. Universidad del Desarrollo. Revelan resultados de encuesta sobre comportamiento de compra y hábitos alimentarios en tiempos de coronavirus. [Internet]. 2 de Junio 2020 [citado 17/10/2020]. Disponible en: https://medicina.udd.cl/noticias/2020/06/revelan-resultados-de-encuesta-sobre-comportamiento-de-compra-y-habitos-alimentarios-en-tiempos-de-coronavirus/

6. Fuster Guillen DE. Investigación cualitativa: Método fenomenológico hermenéutico. [Internet]. 2019[Citado 06/12/2020]; 7(1): 201-229. Disponible en: http://revistas.usil.edu.pe/index.php/pyr/article/view/267

7. Troncoso-Pantoja C, Amaya-Placencia A. Entrevista: guía práctica para la recolección de datos cualitativos en investigación de salud. [Internet]. 2017[Citado 10/11/2020]; 65(2): 329-32. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v65n2/0120-0011-rfmun-65-02-329.pdf

8. Universidad del Bio-bio. Análisis cualitativo [Internet].2015 [Citado 19/11/2020]. Disponible en: http://www.ubiobio.cl/miweb/webubb.php?id_pagina=5205

9. Rodríguez-Sabiote C, Pozo-Llorente T. Gutiérrez-Pérez J. La triangulación analítica como recurso para la validación de estudios de encuesta recurrentes e investigaciones de réplica en Educación Superior. RELIEVE. [Internet]. 2006[Citado 06/12/2020]; 12(2): 289-305. Disponible en: https://revistaseug.ugr.es/index.php/RELIEVE/article/view/17133

10. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Hábitos de consumo de alimentos y malnutrición, Boletín N° 10 [Internet]. 2020 [Citado 30/11/2020]. Disponible en: https://www.fao.org/3/cb0217es/CB0217ES.pdf

11. Universidad de Chile, Acceso, calidad y nutrición: ¿Qué es la seguridad alimentaria y qué pasa al respecto en tiempos de pandemia?. Chile [Internet]. 2020. [Citado 03/12/2020] Disponible en: https://www.uchile.cl/noticias/168877/acceso-calidad-y-nutricion-que-es-la-seguridad-alimentaria

12. Comité de seguridad alimentaria mundial. Documento interino de cuestiones sobre el Impacto del COVID-19 en la seguridad alimentaria y la nutrición (SAN) [Internet]. 2020[Citado 30/11/2020]. Disponible en: https://www.fao.org/fileadmin/templates/cfs/Docs1920/Chair/HLPE_Spanish.pdf

13. Universidad de Chile, U. de Chile elabora guía práctica sobre uso adecuado de alimentos en pandemia. Chile [Internet]. 2020 [Citado 06/12/2020] Disponible en: https://www.uchile.cl/noticias/164434/u-de-chile-elabora-guia-sobre-uso-adecuado-de-alimentos-en-pandemia

14. Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rular, ANÁLISIS DE COYUNTURA COVID-19 EN AMÉRICA LATINA, Análisis n°2. RIMISP [Internet]. 2020 [Citado 06/12/2020]. Disponible en: https://www.rimisp.org/wp-content/uploads/2020/04/02-Covid-19-Abastecimiento.pdf

15. Rodríguez L, Egaña D, Galvez P, et al. Evitemos la inseguridad alimentaria en tiempos de COVID-19 en Chile. Rev. Chil.nutr.[Internet].2020 Jun [Citado 01/12/2020]; 47(3). Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182020000300347&script=sci_arttext#B2

16. Pontificia Universidad Católica de Chile. ¿Cómo abastecerse adecuadamente en tiempos de pandemia? [Internet]. 2020 Abr [Citado 06/12/2020]. Disponible en: https://www.uc.cl/noticias/como-abastecerse-adecuadamente-en-tiempos-de-pandemia/

17. Lataste Quintana C, Sandoval Rojas S, Ramírez Toro V, Contreras Contreras S,

Leyton Garrido F. Manual para Planificación Alimentaria (Primera ed.). Santiago, Chile:

Programa Ayudantes Docentes, Facultad de Medicina, Universidad de Chile [internet]. 2018 Dic [citado el 06/12/2020]. Disponible en: https://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/170277/Planificacion-alimentaria.pdf?sequence=1

18. Organización de las naciones para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Hábitos de consumo de alimentos y malnutrición. CEPAL [internet]. 2020 [citado el 06/12/2020]. Disponible en: https://www.fao.org/3/cb0217es/CB0217ES.pdf

19. United Nations, Wold Food Programme. Caribbean COVID-19- Food Security and Livelihoods Impact Survey-Round 2[internet]. 2020 [citado el 06/12/2020]. Disponible en: https://www.wfp.org/publications/caribbean-covid-19-food-security-and-livelihoods-impact-survey-round-2-july-2020

Published

2021-11-24

How to Cite

1.
Ibarra Peso JM, Cabezas Salgado P, Flores Silva S, Robles Mena C. Food access-availability of breastfeeding women in times of COVID-19 confinement. Rev Ciencias Médicas [Internet]. 2021 Nov. 24 [cited 2025 Aug. 9];25(6):e5310. Available from: https://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/5310

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLES